Dammen: ​Nick Waterink vice-kampioen van Europa

Vitebsk/Hoogeveen – Van 1 tot en met 9 augustus vond in het Wit-Russische Vitebsk het Europees kampioenschap voor jeugddammers plaats. Dit aan de vooravond van het MTB Open internationaal damtoernooi dat van 14 tot en met 19 augustus in Hoogeveen wordt gehouden.

Laatstejaars junior (jeugdspelers onder 19 jaar), Nick Waterink, van damclub HDC Hoogeveen, glorieerde in het sneldamkampioenschap met een knappe tweede plaats. In het reguliere toernooi eindigde hij net naast het podium (4e) en bij het rapidtoernooi moest hij het doen met een zevende plaats. Pupil Wouter Sosef nam ook deel aan dit kampioenschap door zijn goede prestaties op het NK aspiranten, een leeftijdscategorie hoger. In het reguliere toernooi kon hij geen potten breken en eindigde op een 19e plaats. Bij de twee onderdelen sneldammen mocht hij meedoen bij zijn eigen leeftijdscategorie. Daar presteerde hij beter en behaalde bij het rapid-onderdeel een 11e plaats en bij het sneldammen een 9e plaats.

MTB Open

Voor de achtste keer wordt het jaarlijkse open zomerdamtoernooi weer georganiseerd door stichting damvrienden van Hoogeveen en damclub HDC Hoogeveen. Een honderdtal dammers uit alle hoeken van het land en over meerdere grenzen, komen een week hun damkunsten vertonen in het buurtgebouw ’Het Knooppunt’. De voorbereidingen voor het toernooi zijn tot nu toe soepel verlopen. De organisatie is na al die jaren goed doorgewinterd.

Prachtige deelnemerslijst

Op de deelnemerslijst staan maar liefst 102 dammers en aan de top een zestal grootmeesters, onder wie de kersverse Nederlands kampioen Martijn van IJzendoorn, voormalig-Nederlands kampioen Auke Scholma en Afrikaanse topdammers Macodou Ndiaye (Senegal), Jean-Marc Ndjofang (Kameroen), Leopold Kouogueu (Kameroen) en de wereldkampioene en lid van damclub MTB Hoogeveen, Natalia Sadowska uit Polen.

Mix van talent en plezier

Gedurende zes dagen worden er acht rondes gedamd in één grote groep. Al jaren is het damtoernooi uitgegroeid tot een mix van talent en plezierdammers. Zowel boven- als onderin wordt er flink gestreden. Tevens wordt er naast het reguliere toernooi ook een jeugdtoernooi gehouden voor opkomende talenten uit de regio. Damclub Hoogeveen vindt de ontwikkeling van het jeugddammen erg belangrijk; heeft daarom ook de grootste jeugddamclub van Nederland.

Alle ontwikkelingen over het toernooi is te vinden op www.damclubhoogeveen.nl/toernooien. Het is natuurlijk ook mogelijk om een kijkje te nemen in de speelzaal. Maandag wordt het toernooi om 12:30 uur geopend door wethouder van de gemeente Hoogeveen Bert Otten.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.