Kantlijn: Raad vergadert over drama rond Sharleyne

De gemeenteraad van Hoogeveen vergaderde op 6 juni over het tragische levenseinde van de achtjarige Sharleyne, die een jaar geleden dood onder aan de flat de Arend werd gevonden. Daags na de vergadering kan men in diverse media lezen dat de verantwoordelijk wethouder Gert Vos verder kan met 'oppakken' en 'verbeterplannen'. Er zullen binnenskamers vermoedelijk ook nog wel te trekken lessen beloofd zijn. Op voorhand stond immers al vast dat er geen politieke bijltjesdag in Hoogveen zou plaats vinden.

Door: Frits Kappers

Met zeer gemengde gevoelens heb ik de aanloop en de afloop van deze vergadering gevolgd. En eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet goed wat ik er van vind. In mijn tijd in het voortgezet onderwijs heb ik een aantal (minder) tragische gebeurtenissen rond verwaarloosde kinderen onder ogen gehad. Vaak was het mogelijk de boel weer op de rails te krijgen, maar helaas niet altijd. Gelukkig (voor wie eigenlijk?) waren er geen doden bij te betreuren, zoals in deze situatie.

Hulp verlenen is mensenwerk. Daar worden fouten bij gemaakt. Soms onvermijdbaar, soms vermijdbaar. Slechte communicatie is bijvoorbeeld vermijdbaar. Daar horen verantwoordelijken de gevolgen van te dragen in plaats van de hulpontvanger, zoals in dit geval gebeurd lijkt te zijn. Het lijkt mij dat de wethouder hier de hoogst verantwoordelijke in is. Zeker nu jeugdzorg door de landelijke overheid bij de lagere overheden is gedumpt.

Moeilijker wordt het al wanneer knopen worden doorgehakt door wat ik maar even ego's zal noemen. Ego's zijn mensen die lastig te overtuigen zijn van om het even wat. Het ego maakt vaak ook deel uit van de overwegingen om tot een beslissing te komen. Bij calamiteiten blijven de ego's bij voorkeur op de achtergrond, bevreesd voor schade aan hun ego. Of er in deze tragedie sprake is geweest van ego's weet ik niet, ik wil het ook niet suggereren. Het gaat om de vraag of het vermijdbaar is. En wie had het dan moeten vermijden?

De wethouder heeft in ieder geval beterschap beloofd. Gemeentebelangen vroeg waarom de hulpverlening niet 'altijd de juiste stappen zette'. Enerzijds een naïeve vraag, omdat hulpverlening mensenwerk is, anderzijds totaal niet relevant als je van te voren al hebt besloten dat er geen wethouder naar huis gestuurd wordt. Natuurlijk bedoelde Gemeentebelangen 'Hoe voorkomen we dit in de toekomst?'

En met die vraag weten politici en bestuurders wel raad. De verslagen in de media reppen allemaal over 'verbeterplannen' en 'oppakken'. Verbeteracties 'zijn al in gang gezet' zelfs. Vorige week is men gestart (vorige week al!) met de betrokken partijen waarmee de gemeente de verbeterpunten gaat oppakken. Er is zelfs aan alle partijen gevraagd welke verbeterplannen zij zelf hebben. Het zal bij elkaar worden gebracht zodat 'straks' een 'totaal verbeterplan' kan worden gepresenteerd.

De gemeente gaat vandaag (7 juni) met de inspectie rond de tafel om het plan van aanpak te bespreken, om zo te kijken of aan de opdracht van de inspectie voldaan kan worden. Men weet het dus nog niet eens!

We zijn een jaar verder en er is nog helemaal niets verbeterd dus.

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.