Sharleyne toch door misdrijf om het leven gekomen?

HOOGEVEEN - De oorzaak van de dood van Sharleyne 8 jaar uit Hoogeveen vorig jaar is een misdrijf. Er zijn wurgsporen in de hals van het meisje aangetroffen. "Voor ons staat vast dat hier een meisje om het leven is gebracht", dat zeggen oud-rechercheur Dick Gosewehr en criminoloog Harrie Timmerman na een nadere analyse van de zaak Sharleyne tegen RTV Drenthe.

Nieuw onderzoek

Of wurging tot de dood van het meisje heeft geleid, of dat toch de val van de flat haar dood betekende is nog onduidelijk. Volgens de twee heren is het al heel opmerkelijk dat er wurgsporen gevonden zijn. Daar is heel slecht onderzoek naar gedaan aldus Gosewehr. Volgens hem is daarom ook nieuw onderzoek nodig. 

Op verzoek vader

Gosewehr en Timmerman doen vaker onderzoek naar geruchtmakende zaken. Waarbij vermoedens van falende politieonderzoeken en gerechtelijke dwalingen aan de orde zijn. Het tweetal startte dit onderzoek op verzoek van de vader over de dodelijke val van de flat "De Arend". De vader is jaren geleden gescheiden van de moeder van het meisje. De vrouw werd direct na de val al verdacht van betrokkenheid bij het omkomen van haar dochter. Maar die zaak kon helaas niet worden opgelost. 

'Over reling gegooid'

Gosewher heeft het vermoeden dat het meisje over de reling is gegooid, Nadat ze bewusteloos was door de wurging, of mogelijk toen al dood was. Wie dit gedaan heeft, daarover wil hij niets zeggen.  "Dat is speculeren. Het gaat ons er nu om wat er die nacht, daar op die flat, met dat meisje gebeurd is. De vraag is nu eerst wat, en dan wie."

De buurman heeft alleen 's nachts een plof gehoord. De plof was het meisje dat vanaf de 10e verdieping op de grond terecht kwam. Volgens Gosewehr hoort een meisje van 8 jaar die 10 verdiepingen omlaag valt, te gillen en te krijsen. Vermoedelijk was ze hier al niet meer toe in staat. 

Nieuw onderzoek

De vader heeft samen met het tweetal nu een verzoek tot heropening van de zaak aangevraagd bij de rechtbank. Deze zaak lijkt nu sterker te worden door alle resultaten van het onderzoek van de heer Gosewehr en Timmerman. Het Nederlands Forensisch Instituut dat sectie verrichtte op het lichaam van Sharleyne en melding maakte van de verwurgingssporen, wil niet op de zaak reageren omdat deze onder de rechter is. De moeder van Sharleyne ontkende destijds hevig en wou ook niks zeggen. Doordat ze bleef zwijgen kon er naar sommige feiten te weinig onderzoek gedaan worden.

Gerechtshof Leeuwarden

Hedenmiddag wordt de zaak behandeld bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Meer berichtgeving:

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.