Het korte leven van Sharleyne, verwaarloosd en vergeten

Hoogeveen - Na de uitzending van VARA-programma ZEMBLA over de dood van Sharleyne wil Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen niet reageren. In deze uitzending werd duidelijk dat Sharleyne opgroeide bij een moeder die te veel dronk en haar verwaarloosde. Na onderzoek van diverse deskundigen blijkt er enorm gefaald te zijn om te helpen en dat kostte het 8 jarige meisje het leven. 

Burgemeester Karel Loohuis verklaard in een schriftelijke verklaring dat het drama nog veel vragen en reacties oproept. De gemeente Hoogeveen wil heel graag open zijn en inhoudelijk reageren, echter mag dit niet in het kader van het lopende onderzoek en privacy. De gemeente hoopt uiterlijk april de uitkomsten van het onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie van de Gezondheidszorg en Inspectie van Justitie en Veiligheid binnen te hebben. 

Tijdens de val of sprong van Sharleyne van de flat was buurman Remco Gruppen nog wakker. Hij hoorde een klap en rende naar buiten. "Je doet de deur open en ziet haar liggen. Haar moeder keek over de reling. Ik had het gevoel dat ze er achteraan ging springen", vertelt Gruppen in ZEMBLA. "Toen zag ik haar later weglopen. De flat uit. Ze liep niet hier heen of naar haar dochter, maar de andere kant op."

De relatie van de moeder van Sharleyne, Jacco Buning word elke dag geconfornteerd met de dood van het meisje. "Het spontane meisje dat je om de hals vliegt en je een knuffel geeft. Ik ga hier weg, ik kan hier niet meer wonen. Je word er elke dag mee geconfronteerd. Als je weg gaat naar je werk en als je 's avonds thuiskomt."

Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat Sharleyne vaak alleen thuis werd achter gelaten. Ook kwam ze regelmatig thuis voor een dichte deur.  "Dan stond ze op de deur te bonken", vertelt de voormalige buurvrouw Michelle Spruit. " Ik nodigde haar dan maar binnen uit. Zodat ze kon wachten tot haar moeder er was." Sharleyne was toen vijf jaar.

"Sharleyne werd regelmatig mee genomen door haar moeder naar een ander appartement in de arend. Het was er vies en zwaar vervuild, ook lag er veel vuilnis en werd er drugs gebruikt. Ook werd er veel in het huis gedronken", verteld buurman Gruppen.

De advocaat van de moeder verklaart dat ze niet wilde reageren in het programma van ZEMBLA. Hij liet weten de vragen over Sharleyne suggestief te vinden. "Mijn cliënte (...) is geen verdachte en het Openbaar Ministerie heeft geen aanwijzingen voor een levensdelict of strafbaar feit."

Om de reacties op dit artikel te lezen, dien je ingelogd te zijn.